Er zijn verschillende soorten andidepressiva op de markt

Welke medicijnen zijn beschikbaar voor de behandeling van depressies?

Er zijn verschillende soorten andidepressiva op de markt

Voor de behandeling van depressies zijn er verschillende medicijnen (antidepressiva) op de markt. Deze geneesmiddelen worden ook gebruikt voor de behandeling van aandoeningen waar depressie één van de componenten van is.

Gemeenschappelijk kenmerk is dat de antidepressiva de beschikbaarheid van bepaalde chemicaliën – de zogenaamde neurotransmitters – doen toenemen. Algemeen wordt aangenomen dat deze neutrotransmitters de emoties helpen verbeteren.

De belangrijkste medicijnen voor de behandeling van depressies zijn: 

1. Tricyclische antidepressiva (TCAs) behoren tot de eerste medicijnen die werden ontwikkeld voor de behandeling van depressies. Zij beïnvloeden twee belangrijke chemische boodschappers of neurotransmitters, meer bepaald norepinephrine en serotonine. Vanwege hun neveneffecten zijn het meestal niet de eerste geneesmiddelen die voorgeschreven worden.
2. Monoamine oxidase inhibitoren (MAOIs) zijn ook medicijnen van de eerste generatie voor de behandeling van depressies. Vaak zijn ze het meest effectief wanneer andere medicijnen geen resultaat hebben. Omdat ze reageren met sommige ingrediënten in kaas, wijn enzovoort gaan ze meestal gepaard met een streng dieet.
3. Selective serotonine versterkende inhibitoren (SSRI’s, naar het Engelse Selective serotonin reuptake inhibitors, zijn een nieuwere generatie van antidepressiva. Zij behandelen de depresssie door de beschikbaar van  serotonine en norepinephrine te verhogen.

Syndicatie