Hoe help ik iemand met een depressie?

Hoe help ik iemand met een depressie?

Een depressie krijg je nooit alleen. Wanneer iemand een depressie krijgt, verandert niet alleen het leven van die persoon zelf. Familie, vrienden, collega’s…, iedereen krijgt er mee te maken.
 
Steun vanuit de omgeving kan een belangrijke factor zijn om collega, vriend(in) of geliefde er bovenop te helpen. Makkelijk is dat zeker niet, maar moeilijk gaat in dit geval ook. Hier zijn enkele tips:
 
- Zorg dat je iets weet over depressies via literatuur, internet enzovoort. Kijk ook wat de behandelingsmogelijkheden zijn.
 
-Betrek er andere mensen bij, je kan dit niet alleen doen. Een depressie geheim houden, is niet de beste oplossing.
 
-Vraag waarmee je de persoon in kwestie kunt helpen.
 
-Professionele hulp is noodzakelijk, pak een depressie niet op uw eentje aan.
 
-Bied aan om te helpen bij praktische dingen, mensen met een depressie zijn het vaak niet meer zitten. Afwassen, strijken, kinderen naar school brengen enzovoort kunnen verlichting brengen.
 
-Neem ook tijd voor jezelf, wees niet continu bezig met de persoon die een depressie heeft. Doe af en toe dingen die je graag doet.
 
-Ken uw limieten. Je kan veel doen voor een persoon met een depressie, maar niet alles.
 
-Neem bedreigingen ernstig. Zelfmoord is wel degelijk een risico in geval van een depressie. Als iemand over zelfmoord praat, is het raadzaam om hem of haar niet alleen te laten. Verberg grote hoeveelheden medicijnen, wapens enzovoort. Aarzel niet om indien nodig de hulpdiensten te verwittigen.

 

Syndicatie