Staan antidepressiva een normaal sexleven in de weg?

Staan antidepressiva een normaal sexleven in de weg?

Het gebruik van antidepressiva kan het bereiken van een orgasme afremmen, van het wegnemen van zin in sex is echter geen sprake.

Veel mensen die lijden aan een depressie durven geen antidepressiva nemen uit vrees dat hun sexleven daaronder gaat lijden. Achterliggende vrees is uiteraard dat de partner niet meer tevreden gaat zijn met iemand die sexueel niet volledig functioneert.

Het is inderdaad zo dat antidepressiva een schaduw op het sexleven, maar die invloed is echter anders dan algemeen wordt aangenomen. Meestal zijn antidepressiva verantwoordelijk voor het feit dat het bereiken van een orgasme afgeremd wordt. Dat de zin in sex wordt weggenomen, is echter niet waar. De medaille heeft echter nog een keerzijde en in dit geval is dat een positieve: een depressie weegt meestal op het libido, wat betekent dat het nemen van antidepressiva het sexleven kan helpen verbeteren in plaats van verslechteren. Bovendien moet er binnen de categorie van de antidepressiva een onderscheid gemaakt worden: sommige antidepressiva vertonen meer neveneffecten dan anderen.

Toch dient er ook rekening gehouden worden met het feit dat antidepressiva slechts gedurende een bepaalde periode voorgeschreven mogen worden. Het heeft uiteraard geen enkele zin om nog antidepressiva te nemen wanneer de depressie voorbij is. Doorsnee worden antidepressiva voor een periode van zes tot negen maanden voorgeschreven, daarna dient de toestand opnieuw te worden bekeken. Hou er rekening mee dat uw sexleven opnieuw kan veranderen wanneer u stopt met het gebruik van antidepressiva. Overigens moet er steeds zeer voorzichtig omgesprongen worden met het stoppen met antidepressiva. Andere abstinentieverschijnselen zijn ook steeds mogelijk, waarbij we bijvoorbeeld denken aan hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

Nogal wat partners van mensen die aan een depressie lijden, vrezen dat het gebruik van antidepressiva de persoonlijkheid van hun partner gaat veranderen. In het ergste geval zou hij of zij een zombie – zeg maar een levende robot – worden. Sex met zo’n robot is uiteraard geen leuk vooruitzicht. Gebruikers van antidepressiva kunnen echter op beide oren slapen: het gebeurt maar zelden dat het gebruik van antidepressiva leidt tot apathie of het verlies van emoties. Gebeurt het toch, dan is het zaak om zo snel mogelijk naar een ander medicijn over te stappen. Op die manier wordt het sexleven toch weer veiliggesteld.

Syndicatie