Mee fluiten of mee zingen met muziek heeft een positieve invloed op de werking van onze hersenen

Mee fluiten of mee zingen met muziek heeft een positieve invloed op de werking van onze hersenen

Het proberen te onthouden van teksten en melodieën helpt onze cognitieve functies versterken

Er zijn onder ons heel wat melofielen, mensen die zielsveel van muziek houden. Het luisteren naar muziek kan vanuit medisch standpunt zeker niet ontraden worden, het helpt bijvoorbeeld ons humeur verbeteren. Maar de positieve werking van muziek gaat veel verder dan alleen maar een goed gevoel. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat muziek goed is voor de hersenen.

Het mee fluiten of mee zingen met muziek heeft een positieve invloed op de werking van onze hersenen. Het proberen te onthouden van teksten en melodieën helpt namelijk onze cognitieve functies versterken. We moeten namelijk moeite doen om beiden (of alleszins toch één van beide) te onthouden. En het is precies die inspanningen die een positief effect heeft op de werking van de hersenen, ze worden er bij wijze van spreken sterker door.

Met het ouder worden vermindert de cognitieve capaciteit van ons brein. Jammer maar helaas, hiertegen valt weinig te doen. Het verlies aan capaciteit heeft alles te maken met een natuurlijk verouderingsproces waar, willen of niet, helaas niemand aan kan ontsnappen. De veroudering stoppen of afremmen gaat helaas (nog) niet, maar we wel kunnen we  het proces van de afnam vertragen.

Een aantal activiteiten die onze hersenen aan het werk zetten kunnen daarbij helpen. Maar overigens hoeven we ons verder geen illusies te maken: deze activiteiten zullen het opduiken van bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer niet kunnen voorkomen. Tot op heden is voor deze gevreesde (denk maar aan Alzheimer!) kwaal nog geen remedie gevonden en het ziet er ook niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.

Syndicatie