Hoe omgaan met een zomerdepressie?

Hoe omgaan met een zomerdepressie?

 
Een deel van de zomerdepressies hebben een biologische oorzaak, maar het merendeel is te wijten aan seizoensgebonden factoren. Wie regelmatig last heeft van zomerdepressies, kan beter zijn voorzorgen treffen. Hier enkele tips die kunnen helpen om zo’n dipje te overwinnen of toch alles om het kwalitatief niveau van de zomermaanden te verbeteren.
 
  1. Aarzel niet om hulp te zoeken
Wie zich depressief voelt – in één eender welke tijd van het jaar – zoekt best hulp. Een dokter of een therapeut kunnen u al aardig op weg helpen. Aarzel niet te lang, want een zomerdepressie kan overgaan in een gewone depressie.
 
  1. Geef een depressie toe
Een depressie kan slechts aangepakt worden wanneer de patiënt toegeeft dat hij er eentje heeft. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Sommige mensen die lijden aan een depressie denken dat ze één of andere vreemde ziekte hebben, maar weigeren toe te geven dat ze aan een depressie lijden.
 
  1. Wees voorbereid op een zomerdepressie
Voor wie een zomerdepressie een jaarlijks terugkerend fenomeen is geworden, is de voorbereiding er op zeer belangrijk. Vang de ergste schokken op door eventueel bepalende gebeurtenissen (beter) te plannen. Denk daarbij aan vakantie, kinderen enzovoort.
 
  1. Vergeet niet om voldoende te slapen
De korte zomernachten – vaak zwoel en uitnodigend om buiten te blijven – brengen heel wat mensen er toe om hun nachtrust in te korten. Te weinig slaap kan een depressie versterken of alleszins de gevolgen ervan verzwaren.
 
  1. Blijf gewoon doen wat je altijd doet
Sommige mensen laten zich door de zomerhitte afschrikken om hun normale werkzaamheden te verrichten. Ze trekken zich ergens in een hoekje terug en worden daar het slachtoffer van hun eigen gedachten. Vergeet niet dat ook sporten ontspanning kan brengen, ook al is het zomer.
 
  1. Verval niet in zelfmedelijden
Het heeft weinig zin om voor treurwilg te gaan spelen en u te wentelen in zelfmedelijden. U heeft de pech getroffen te zijn door een zomerdepressie? Dan is dat zo, er valt nu eenmaal niet te kiezen. Pak de koe bij de hoorns aan en ga de depressie te lijf.
 
  1. Doe ook niet te veel
De zomerperiode nodigt misschien uit tot extra activiteit, maar dat wil niet zeggen dat uw agenda moet overladen met afspraken, feestjes, barbecues enzovoort. Stel uw agenda zorgvuldig samen en zorg er voor dat hij niet overladen is. Het heeft ook weinig zin om te overdrijven wat sporten en fitness betreft.
 
  1. Gebruik medicatie indien nodig
Laat u niet afschrikken door sceptische commentaren wanneer u zegt dat u aan een zomerdepressie lijdt. Een depressie is nu eenmaal een depressie. Vind de dokter het nodig dat u medicijnen neemt, dan moet u dit advies zonder veel nadenken opvolgen.

 

Syndicatie