Kinderen van oudere vaders hebben verhoogd risico op manisch depressiviteit of bipolaire stoornis

Kinderen van oudere vaders hebben verhoogd risico op manisch depressiviteit of bipolaire stoornis

Studies hebben ook al uitgewezen dat vaderschap op oudere leeftijd de risico's op autisme en schizofrenie kan doen toenemen

Kinderen van oudere vaders hebben verhoogd risico op manisch depressiviteit of bipolaire stoornis, zo blijkt uit een nieuwe studie. Eerdere studies hebben ook al uitgewezen dat vaderschap op oudere leeftijd de risico's op autisme en schizofrenie kan doen toenemen. Blijkt dus dat er zekere risico's verbonden zijn aan het vaderschap op latere leeftijd.

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Archives of Psychiatry. Kinderen geboren van vaders van 55 jaar en meer, zouden tot 37% meer risico lopen op manisch depressiviteit of bipolaire stoornis dan kinderen geboren uit jongere vaders. Met jongere vaders worden mannen van ongeveer 20 tot 25 jaar bedoeld. Het risico op manisch depressiviteit of bipolaire stoornis bij mannen rond de 55 of ouder tot 2,5 keer zo groot zijn. De risicofactor op manisch depressiviteit of bipolaire stoornis zou met de leeftijd dus gevoelig toenemen.

Emma M. Frans, onderzoekster in Stockholm aan het Karolinska Institute, heeft meegewerkt aan de studie, maar relativeert niettemin de uitkomsten er van. Ondanks vergroting met de risicofactor 2,5 zou het risico op manisch depressiviteit of bipolaire stoornis relatief gezien toch klein blijven. Frans merkt op dat op de eerste plaats maar weinig mannen op deze leeftijd nog vader worden, wat de risico's op manisch depressiviteit of bipolaire stoornis meteen al reduceert.

Volgens het Amerikaans National Institute of Mental Health is er nog steeds veel te weinig geweten over manisch depressiviteit of bipolaire stoornis en de oorzaken van deze aandoening. Frans onderzocht de leeftijdsfactor bij manisch depressiviteit of bipolaire stoornis omdat deze eerder al werd gesuggereerd bij andere mentale stoornissen zoals schizofrenie.

Het onderzoek naar manisch depressiviteit of bipolaire stoornis werd uitgevoerd bij 13.500 Zweden bij wie de aandoening is vastgesteld. Op basis van hun persoonlijke geschiedenis werd de link gelegd tussen vaderschap op oudere leeftijd en manisch depressiviteit of bipolaire stoornis. Iedere patiënt werd vergeleken met vijf andere mensen van dezelfde sex en die in hetzelfde jaar waren geboren. Op basis van dit proces kwam Frans en haar team tot de conclusie dat er wel degelijk sprake was van een correlatie tussen vaderschap op latere ouderdom en manisch depressiviteit of bipolaire stoornis.

Syndicatie