Meisjes zijn gevoeliger voor depressies en andere stemmingstoornissen dan jongens

Meisjes zijn gevoeliger voor depressies en andere stemmingstoornissen dan jongens

Menselijke hersenen blijven zich ontwikkelen tot in de vroege volwassenheid

De studie van de menselijke hersenen staat eigenlijk nog maar in een beginstadium en algemeen wordt verwacht dat er nog spectaculaire ontdekkingen gaan worden gedaan. Aan enkele van de topuniversiteiten in de wereld wordt er in ieder geval nog heel wat onderzoek verricht.

Philip Fisher, professor psychiatrie aan de University of Oregon en senior wetenschapper aan de Oregon Social Learning Center in Eugene, deed recent onderzoek bij een groep van 45 jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar. Bedoeling van het onderzoek was het meten van het effect van sexueel misbruik bij kinderen op de ontwikkeling van de hersenen op latere leeftijd.

Fisher stelde vast dat er inderdaad effecten meetbaar zijn, waarbij jongeren die sexueel werden misbruikt meer kans hadden op gedragsproblemen dan leeftijdgenoten waarbij dat niet het geval was. Opmerkelijk was evenwel dat er een duidelijk verschil tussen jongens en meisjes aan het licht kwam, verschil dat er op het eerste (en ook niet op het tweede) gezicht maar moeilijk kon worden verklaard.

Meisjes zijn gevoeliger voor depressies en andere stemmingstoornissen dan jongens, zo bleek uit het door Fisher geleid onderzoek. Dat werd aangetoond door foto’s genomen van de hersenen op basis van de MRI-technologie. Meisjes bleken vooral kwetsbaarder te zijn in die delen van de hersenen die gerelateerd worden door emotionele processen. Dat betekent dat ze gevoeliger zijn voor niet alleen depressies maar ook voor bijvoorbeeld border line stoornissen.

Menselijke hersenen blijven zich volgens Fisher ontwikkelen tot in de vroege volwassenheid, wat betekent dat de gevolgen van sexueel misbruik op jonge leeftijd nog lang kan nawerken. Er zal met de moderne technologie die momenteel beschikbaar is nog meer onderzoek op dit vlak worden gedaan.

 

Syndicatie