Kinderen die aan een depressie lijden, hebben meer kans om later alcoholist te worden

Kinderen die aan een depressie lijden, hebben meer kans om later alcoholist te worden

Tieners die een grote depressie achter de rug hebben, zijn zelfs twee keer zo kwetsbaar voor een alcoholverslaving

Verschillende studies hebben al een verband aangetoond tussen een depressie en alcoholverslaving. De kans bestaat dat beide aandoeningen ergens een gemeenschappelijke genetische band hebben. Verder wetenschappelijk onderzoek zal dit moeten bevestigen. Naar verluidt zou de link tussen depressie en alcoholverslaving op jonge leeftijd zelfs nog meer uitgesproken zijn.

Kinderen die aan een depressie lijden, hebben namelijk meer kans om later alcoholist te worden. Het zou kunnen afhangen van de omgevingsomstandigheden of een alcoholverslaving al dan niet kan worden vermeden. Uit een studie uitgevoerd in opdracht van het Amerikaans National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism blijkt dat een depressie vaak wordt gevolgd door uitbundig alcoholgebruik. De kansen op een verslaving liggen dan om de hoek te wachten.

Tieners die een grote depressie achter de rug hebben, zijn zelfs twee keer zo kwetsbaar voor een alcoholverslaving. De stap van de tienerleeftijd naar alcoholgebruik is namelijk niet zo groot. In de praktijk stellen we vast dat de jeugd op steeds jongere leeftijd in aanmerking komt, waardoor ook de kansen op problemen toenemen. Het valt in ieder geval aan te raden om jongeren die aan een depressie hebben geleden goed in de gaten te houden.

Syndicatie