Ik heb een depressie: en wat nu?

Ik heb een depressie: en wat nu?

Veel mensen kunnen maar moeilijk aanvaarden dat ze een depressie hebben

Om alle misverstanden te vermijden: een depressie is wel degelijk een ziekte. Veel mensen verwarren een depressie met een klein dipje. Iedereen voelt zich wel eens ongelukkig, zonder dat er daarom van een depressie sprake is. Anderzijds is wel zo dat iedereen het risico loopt op het krijgen van een depressie. Het is dus niet zo dat er een bepaalde categorie mensen immuun zijn voor deze aandoening.

Ik heb een depressie: en wat nu? Het allereerste wat er moet gebeuren, is het aanvaarden van het feit dat de depressie er is. De volgende stap is dan dat er hulp wordt gezocht. Medicatie is meestal aangewezen, al dan niet met het volgen van een therapie. Hou er rekening mee dat het een tijdje kan duren alvorens geneesmiddelen waarmee een depressie wordt bestreden daadwerkelijk gaan werken.

Veel mensen kunnen maar moeilijk aanvaarden dat ze een depressie hebben en dat is natuurlijk een probleem. Zonder aanvaarding van een kwaal kan er ook moeilijk sprake zijn van een behandeling. Daarom is het van belang dat dokter, familie en vrienden samenwerken om de patiënt er van te overtuigen dat er wel degelijk iets aan de hand is en dat er moet ingegrepen worden.

Syndicatie