Elektroshocks kunnen effectief zijn bij de behandeling van depressies

Elektroshocks kunnen effectief zijn bij de behandeling van depressies

Electroconvulsive therapie (ECT) blijft omstreden onderwerp in de medische wereld

Elektroshocks kunnen daadwerkelijk effectief zijn bij de behandeling van depressies, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door de American Psychiatric Association. Ze hebben namelijk effect op patiënten die niet reageren op medicatie en waar dus naar andere therapieën moet worden uitgekeken.

De electroconvulsive therapie (ECT), zoals elektroshocks ook wel worden omschreven, blijft echter een omstreden onderwerp in de medische wereld. Het rapport opgesteld door de American Psychiatric Association toont echter duidelijk de positieve effecten van deze vorm van behandeling aan. De statistieken van de organisatie zijn gebaseerd op data uit de periode van 1999 tot 2006.

Op basis van deze data heeft de American Psychiatric Association een soort handleiding uitgegeven voor de behandeling van depressieve patiënten, zowel met anti-depressiva als met elektroshocks. Ongeveer tweederde van de patiënten reageerden positief op het eerste anti-depressivum dat hun werd toegekend. In geval van zware depressies werd gekozen voor elektroshocks wanneer het gebruik van anti-depressiva niet het gewenste effect opleverde. Het effect van de elektroshocks zou positief zijn omdat het bepaalde delen van de hersenen stimuleert die als gevolg van de depressie tijdelijk niet meer functioneren.

Syndicatie