Huilen kan een chemische boodschap aan de buitenwereld geven

Huilen kan een chemische boodschap aan de buitenwereld geven

Tranen zijn een boodschap die naar de buitenwereld wordt gestuurd

Over de functie die tranen in ons leven vervullen, is het laatste woord nog niet gezegd. Huilen kan een chemische boodschap aan de buitenwereld geven, zo blijkt uit recent onderzoek. Robert R. Provine, professor aan de University of Maryland Baltimore County, heeft wetenschappelijk vastgesteld dat de mens verschillende soorten tranen kan produceren.

 Bovendien zijn menselijke tranen uniek, er is geen enkele dierensoort die ze kan evenaren. Tranen zijn een boodschap die naar de buitenwereld wordt gestuurd, aldus Provine. Bovendien zijn de effecten van tranen vaak veel diepgaander dan algemeen wordt aangenomen. Zo kwam Provine tot de conclusie dat vrouwentranen het testosterongehalte bij vrouwen aanzienlijk doen dalen.

 Het is volgens Provine duidelijk dat tranen veel meer dan gelaatsuitdrukkingen een gevoel van droefheid kunnen overbrengen. Ze hebben zowel een visuele functie, maar ook een chemische functie. Dat laatste is nieuw, want tot dusver had niemand verder gekeken dan de visuele functie van tranen. Het is echter onduidelijk waar in het evolutieproces het belang van tranen is toegenomen, we weten dus niet welke rol huilen in het leven van onze voorouders vervulde.

Syndicatie