Hoe kan ik een vriend of familielid dat depressief is helpen?

Hoe kan ik een vriend of familielid dat depressief is helpen?

Begrip is een sleutelfactor in de omgang met mensen die aan een depressie lijden

Omgaan met iemand die aan een depressie lijdt, is niet gemakkelijk. Soms doen mensen – met de beste bedoelingen weliswaar – de verkeerde dingen, waardoor de situatie erger in plaats van beter wordt. Begrip is een sleutelfactor in de omgang met mensen die aan een depressie lijden, maar er zijn nog een aantal factoren waar beter mee rekening wordt gehouden.

Een volledig foute opstelling is te doen alsof er niets aan de hand is. Een man of een vrouw die aan een depressie lijdt, is wel degelijk ziek. Vertrekkend vanuit dat bewustzijn kan een houding worden bepaald. Adviezen als ‘kop op, het gaat wel over’ en ‘trek het u allemaal toch niet zo aan’ zullen weinig of niets oplossen. Een depressie gaat namelijk meestal niet snel voorbij, het genezingsproces kan een zaak van lange adem worden.

De eerste fase is het aanvaarden van een depressie als een ‘echte’ ziekte, vergelijkbaar met kanker of met andere ernstige aandoeningen. Pas wanneer deze fase achter de rug is, kan er worden gedacht aan manieren waarop de patiënt een reikende hand kan worden gereikt. Uiteraard kan het nooit kwaad om zich volledig te informeren over depressie als ziekte en alles wat ermee samenhangt. Er is over dit onderwerp voldoende depressie beschikbaar.

Syndicatie