Het plots stoppen met antidepressiva kan ernstige medische problemen veroorzaken

Het plots stoppen met antidepressiva kan ernstige medische problemen veroorzaken

Geleidelijk afbouwen van medicatie is aangewezen

Algemeen geldt dat het stoppen met het innemen van bepaalde geneesmiddelen niet zonder gevaar is. Bij sommige medicijnen valt plots stoppen zonder meer af te raden. Het plots stoppen met antidepressiva kan zelfs ernstige medische problemen veroorzaken, zo leert ons de praktijk. Het geleidelijk afbouwen van de medicatie is in geval van antidepressiva daarom aangewezen.

Voor antidepressiva geldt wat ook voor veel andere geneesmiddelen geldt: er wordt in het bloed een spiegel opgebouwd die op een bepaald niveau gehandhaafd moet blijven. Wordt er plots aan die spiegel iets gewijzigd, dan kunnen de gevolgen ernstig zijn. Zo kan het stoppen met de inname van bepaalde medicijnen aanleiding geven tot wat in de drugwereld cold turkey wordt genoemd. Het fenomeen ‘cold turkey' is typisch voor heroïneverslaafden die bij het stoppen met deze drug met afkickverschijnselen te maken gaan krijgen.

Die afkickverschijnselen kunnen verschillend van aard zijn, van persoon tot persoon en van geneesmiddel tot geneesmiddel. Gemeenschappelijk is echter het gevoel van onbehagen, gekoppeld met trillingen, zweten, misselijkheid, een gevoel van kilte enzovoort. Dit lijstje met afkickverschijnselen is uiteraard nog voor uitbreiding vatbaar, want iedereen zal op zijn manier moeten ontwennen van een bepaald medicijn.

Het probleem met antidepressiva is dat de patiënt zich dankzij zijn of haar medicatie goed gaat voelen, veel beter alleszins dan voordien het geval was. Hij of zij zal denken aan genezing, daarbij over het hoofd ziend dat het zich beter gevoelen alleen het gevolg is van de inname van de medicatie. Plots stoppen met antidepressiva zal echter de hierboven geschetste spiegel in het bloed doen dalen, waardoor de patiënt zich weer slecht gaat voelen. Slapeloosheid en zich slecht voelen mogen dan ook de hierboven geschetste symptomen gekoppeld worden.

Hoe moet medicatie dan wel afgebouwd worden? Dat is afhankelijk van de aard van de medicatie. Algemeen geldt de regel van een geleidelijke afbouw van de dosis. Wie bijvoorbeeld een pilletje per dag neemt, kan in eerste instantie worden overgegaan op driekwart pilletje. Dat driekwartje moet zolang worden genomen tot de patiënt zich weer normaal voelt. Vervolgens kan worden overgestapt op een half, een kwartje enzovoort.

Toch is het zaak om voorzichtig te blijven. We raden niemand aan om af te kicken zonder dat er eerst overleg met de behandelende dokter is gebeurd. Doe dus niets op eigen houtje en bleef liever onder de vleugels van de medische begeleiding.

Syndicatie