Help, ik moet afkicken van koffie en voel me nu depressief

Help, ik moet afkicken van koffie en voel me nu depressief

Kater na het drinken van overvloedig veel koffie kan heel wat problemen opleveren

We leven in stressvolle tijden, met drukke agenda’s, strakke deadlines en een lat die steeds hoger wordt gelegd. Om mee te kunnen in de rat race, kan een opkikkertje af en toe geen kwaad. Voor veel mensen kan dat opkikkertje opduiken in de vorm van x aantal koppen koffie. Zeker mannen en vrouwen met een verantwoordelijke functie lopen een grote kans om verslaafd te raken aan koffie.

Wie meer dan 8 uur per dag werkt, zal dat waarschijnlijk onmogelijk klaarspelen zonder koffie. Een kop koffie helpt ons namelijk niet alleen wakker te blijven, maar geeft tevens een extra impuls. Volgens de wetenschap kan er vanaf 500 tot 600 milligram cafeïne per dag van schade aan het lichaam gesproken worden. Die hoeveelheid stemt overeen met ongeveer 5 koppen koffie. De bekenste gevolgen zijn rusteloosheid, spanningen in de spieren enzovoort. Maar er zijn ook minder bekende gevolgen die we in deze mini-serie even uiteenzetten.

Help, ik moet afkicken van koffie en voel me nu depressief. Is deze slogan uit de lucht gegrepen? Helemaal niet, want het blijkt inderdaad dat het stoppen met het drinken van koffie na uitbundig gebruik van deze vloeistof inderdaad invloed op het humeur zal hebben. Er kan van een soort afkickverschijnsel worden gesproken, de man of vrouw in kwestie zal de cafeïne die hem of haar wordt ontzegd inderdaad gaan missen.

De kater na het drinken van overvloedig veel koffie kan heel wat problemen opleveren wanneer die consumptie plots wordt stopgezet. Zich depressief voelen kan eentje van de gevoelens zijn, maar ook angst, vermoeidheid enzovoort zijn symptomen die kunnen opduiken. Anderzijds heeft het weinig zin om te gaan zitten wachten tot de ontwenningsverschijnselen opduiken, niet iedereen zal ze krijgen.

 

Syndicatie