Kan ik een depressie vermijden?

Kan ik een depressie vermijden?

Echte oorzaken van een depressie zijn nog altijd niet bekend

Steeds meer mensen krijgen op een bepaald moment in hun leven met een depressie af te rekenen. Deze aandoening doet in de medische wereld nog steeds heel wat vraagtekens rijzen. Soms is er inderdaad een aanwijsbare oorzaak waarom iemand depressief wordt, maar in de meeste gevallen is dat niet het geval. Iemand wordt op een bepaald moment depressief en dat is het.

Kan ik een depressie vermijden?, zo luidt een veelgestelde vraag. Helaas moeten we op deze vraag een negatief antwoord geven. Het is helaas (nog) niet mogelijk om een depressie te voorkomen. De reden is dat het mechanisme dat iemand depressief maakt nog altijd niet is bekend, ondanks tientallen wetenschappelijke studies die in de afgelopen jaren werden gedaan. Veel meer dan wat aanwijzingen leverden die voorlopig niet op.

De echte oorzaken van een depressie zijn nog altijd niet bekend, maar de meeste wetenschappers vermoeden dat er sprake is van een mix van factoren. In de meeste gevallen blijken depressies niet één enkele oorzaak hebben, wat betekent dat ze ook moeilijk te vermijden zijn. Concreet wil dit zeggen dat het ook in individuele gevallen moeilijk is om een aanwijsbare oorzaak van zo’n inzinking te geven, dit in afwachting dat de wetenschap uiteindelijk toch met een oplossing gaat komen.

Syndicatie