De fysische symptomen van een depressie

De fysische symptomen van een depressie

 Emotionele en fysische symptomen
 
Bijna iedereen kent de emotionele symptomen van een depressie, maar er kunnen er ook fysische zijn. Inderdaad voelen veel mensen pijn of ondergaan ze andere symptomen. Die symptomen kunnen de volgende zijn:
 
  • Hoofdpijn (wie al last had van migraine, mag zich aan nog zwaardere migraine-aanvallen verwachten)
  • Rugpijn (idem zoals voor migraine)
  • Spierpijn (depressies kunnen alle soorten pijn doen verergeren)
  • Pijn in de borststreek (beter meteen naar de dokter gaan, want kan wijzen op hartproblemen)
  • Problemen met de spijstvertering (kunnen leiden tot misselijkheid of diarree/constipatie)
  • Uitputting en vermoeidheid (ondanks veelvuldig slapen gaat de vermoeidheid niet weg, ’s morgens opstaan kan quasi onmogelijk zijn)
  • Slaapproblemen (onder andere vroeg wakker worden, niet in slaap vallen, veel meer dan normaal slapen)
  • Verandering in eetlust of gewicht (sommige mensen met een depressie verliezen eetlust en gewicht, anderen gaan schrokken en verdikken)
  • Duizelig of licht in het hoofd voelen
 
Symptomen van een depressie goed in de gaten houden
 

Veel mensen met een depressie krijgen nooit hulp, simpelweg omdat de ziekte niet als dusdanig wordt herkend. Heel wat artsen trappen trouwens in dezelfde val. Makkelijk is het dus niet om de symptomen te herkennen.
 
Vaak wordt gedacht dat de patiënt zich deze symptomen inbeeldt. Dat is echter zeker niet het geval. Uiteindelijk kunnen depressies aanleiding geven tot ernstige fysieke problemen, bijvoorbeeld met de maag.
 
Is een depressie een chemisch proces?
 
Steeds vaker wordt een depressie gelinkt aan een chemisch proces, meer bepaald aan een onevenwicht van bepaalde chemicaliën in de hersenen. Sommige van deze chemicaliën kunnen een belangrijke rol spelen in de pijnervaring.
 
Recent onderzoek wees bovendien uit dat die pijnervaring ‘anders’ is dan een gewone pijnervaring. Een behandeling van de depressie, met therapie, medicijnen of een combinatie van de twee, zal ook de fysische symptomen wegnemen. Sommige antidepressiva, onder andere Cymbalta en Effexor, kunnen ook helpen bij het bestrijden van chronische pijnen.
 

 

Syndicatie