Juiste medicatie kan in geval van depressie zelfmoordneigingen doen afnemen

Juiste medicatie kan in geval van depressie zelfmoordneigingen doen afnemen

Patiënten die al jarenlang in behandeling zijn, kunnen weer licht aan de horizon zien opduiken

De bekende Amerikaanse psychiater Frank Schiller benadrukt telkens weer opnieuw dat het in geval van depressies van levensbelang is dat patiënten de juiste medicatie toegediend krijgen. Vaak kan het een tijdje duren alvorens het zo ver is, want er zijn heel wat geneesmiddelen op de markt. In de meeste gevallen kan het een tijdje duren alvorens de juiste medicatie is gevonden.

Het probleem mag niet onderschat worden, zeker niet wanneer we rekening houden met de miljoenen mensen die wereldwijd anti-depressiva slinken. De totale jaaromzet van deze categorie geneesmiddelen wordt op ongeveer 50 miljard dollar geraamd, een cijfer dat zonder meer hallucinant mag worden genoemd. Het bewijst anderzijds ook hoe vaak een depressie tegenwoordig voorkomt.

Allen Doederlein, president van de Amerikaanse Depression and Bipolar Support Alliance, is van mening dat in geval van depressies de juiste medicatie het leven een stuk aangenamer kan maken. Er kan plots een opklaring komen, vergelijkbaar met het aanklikken van het licht in een volslagen duistere omgeving. De patiënt zal weer zin in het leven krijgen, de omgang met vrienden en familie zal intenser worden.

De juiste medicatie kan in geval van een depressie zelfs zelfmoordneigingen doen afnemen, mannen en vrouwen met suïcidale neigingen kunnen plots het leven van een heel andere kant bekijken. Doederlein adviseert daarom om nooit op te geven, de behandelende geneesheer moeten blijven proberen totdat het juiste medicijn is gevonden.

Ook patiënten die al jarenlang in behandeling zijn, kunnen weer licht aan de horizon zien opduiken. Sommige mensen met een depressie zullen opnieuw aan de slag kunnen gaan. Doederlein heeft vaak genoeg vastgesteld dat één of twee medicijnen falen, terwijl een derde wel succes heeft. Waarom dat het geval is, is van bijkomend belang.

Syndicatie