Depressie kan ook allerlei andere kwalen met zich meebrengen

Depressie kan ook allerlei andere kwalen met zich meebrengen

Wie zich depressief voelt, wordt met de emotionele gevolgen van de depressie geconfronteerd. Minder bekend is dat een depressie ook allerlei andere kwalen met zich meebrengen, waaronder een aantal die fysische symptomen vertonen. We zetten enkele van de meest voorkomende symptomen op een rij:

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende symptomen bij mensen die aan een depressie lijden. Wie voordien al aan hoofdpijn leed, kan de symptomen zien verergeren wanneer de depressie toeslaat.

Rugpijn is eveneens één van de meest voorkomende symptomen. Wie voordien al aan rugpijn leed, kan de symptomen zien verergeren wanneer de depressie toeslaat.

Pijn in de spieren en de gewrichten. Hier geldt hetzelfde als voor hoofd- en rugpijn: wie voordien al aan een bepaalde vorm van pijn leed, kan de symptomen zien verergeren wanneer de depressie toeslaat.

Pijn de borst is natuurlijk een geval apart, in geval van deze vorm van pijn moet u sowieso een dokter raadplegen. Borstpijn kan namelijk ook heel wat andere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld een signaal geven dat u serieuze hartproblemen hebt. Het is minder bekend dat pijn in de borst ook met een depressie kan geassocieerd worden.

Maagproblemen horen eveneens bij een depressie. Die pijnen kunnen op de maag slaan, met bijvoorbeeld misselijkheid als gevolg. Maagpijnen kunnen leiden tot diarree en eventueel ook chronische constipatie (wat eigenlijk het tegendeel is).

Uitputting en vermoeidheid. Het maakt niet uit hoeveel u slaapt, u zal zich nog steeds vermoeid voelen. ’s Morgens wakker worden kan zeer hard zijn, in sommige gevallen zelfs onmogelijk.

Slaapproblemen horen eveneens bij een depressie. Veel mensen met een depressie kunnen niet goed meer slapen. Ze worden te vroeg wakker of vallen niet in slaap wanneer ze naar bed gaan. Andere mensen met een depressie slapen dan weer meer dan normaal.

Veranderingen in eetlust of in gewicht. Sommige mensen met een depressie verliezen hun eetlust en dus ook gewicht. Anderzijds kan een depressie ook tot vraatzucht lijden.

Tenslotte kunnen mensen met een depressie zich ook duizelig voelen, of last hebben van een licht gevoel in hun hoofd.

Syndicatie