Wat zijn de fysieke symptomen van een depressie?

Wat zijn de fysieke symptomen van een depressie?

Een depressie kan zich op verschillende manieren uiten

De emotionele symptomen van een depressie zijn voldoende bekend, iedereen heeft in zijn familie of vriendenkring wel iemand die aan een depressie lijdt. In veel gevallen uit een depressie zich echter niet alleen via emotionele maar ook via fysieke symptomen. Het komt er dus op aan om die symptomen tijdig te leren herkennen.

Wat zijn de fysieke symptomen van een depressie? Een depressie kan zich op verschillende manieren uiten, bijvoorbeeld via chronische pijnen. Dat kan hoofdpijn zijn, die in veel gevallen een depressie vergezelt. Wie voordien al met migraine te kampen had, zal die nog zien toenemen als gevolg van een depressie. Hetzelfde geldt voor pijn in de rug, die eveneens kan verergeren bij een depressie. Andere vormen van pijn kunnen zich voordoen in spieren en gewrichten, in de borst (wat mogelijk op serieuze hartproblemen kan wijzen) enzovoort.

Daarnaast kan een depressie gepaard gaan met problemen bij de spijsvertering, bijvoorbeeld in de vorm van misselijkheid, diarree, chronische constipatie enzovoort. Ook uitputting en vermoeidheid zijn allesbehalve zeldzaam, zelfs in het geval van voldoende slaap. Niet voor niets gaat een depressie vaak gepaard met CVS of Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Anderzijds kan iemand die depressief is ook problemen hebben om te slapen. Veranderingen in het eetgedrag (meer of minder eetlust) en in het gewicht, duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, het zijn allemaal symptomen die een depressie kunnen vergezellen.

Syndicatie