Bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) kan een genetische oorzaak hebben

Bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) kan een genetische oorzaak hebben

De juiste oorzaak van de bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) is nog niet bekend, mogelijk veroorzaakt de combinatie van verschillende factoren de aandoening

De juiste oorzaak van de bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) is nog niet bekend, mogelijk veroorzaakt de combinatie van verschillende factoren de aandoening. De wetenschappers zijn het er wel over eens dat de aandoening in ieder geval een genetische component heeft, wat betekent dat ze in bepaalde families veel voorkomt en in andere dan weer veel minder. De erfelijkheidsfactor speelt dus een rol in het verhaal.

Meest waarschijnlijk is dat de combinatie van een aantal factoren aan de basis ligt van een chemisch onevenwicht in de hersenen, wat de symptomen die verbonden aan de bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) zouden veroorzaken. Omgevingsfactoren zoals stress, alchohol, druggebruik, een gebrek aan slaap enzovoort zouden een rol in het verhaal kunnen spelen. Het zou dat chemisch onevenwicht in de hersenen dat verantwoordelijk zou zijn voor de twee uitersten die bij een bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) opduiken, namelijk depressiviteit afgewisseld met fasen van manische activiteit.

Wetenschappers hebben een link ontdekt tussen hormonenniveaus en bipolaire stoornis (manisch depressief zijn). Met name hypothyroidisme kan leiden tot depressie of tot instabiele stemmingen. Vrouwen zijn vooral kwetsbaar voor bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) in hun puberteit. Bij volwassen vrouwen variëren de ernst  van de klachten verbonden aan de bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) vaak naargelang van het moment waar ze zich in hun menstruatiecyclus bevinden.

Wie loopt het meeste risico om een bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) te ontwikkelen? Naargelang van de bron zou 1 tot 3% van de bevolking aanleg hebben om een bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) te ontwikkelen. De score is gelijkelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen, tussen de verschillende rassen en etnische groepen en tussen socio-economische klassen. Hoewel de bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) ongeveer fifty-fifty verdeeld is tussen vrouwen en mannen, zijn het vooral vrouwen die een snelle afwisseling van manisch en depressief ondergaan.

Vrouwen hebben anderzijds ook meer aanleiding tot depressiviteit en tot tussenvormen (niet manisch en niet depressief). Opvallend is dat bij mannen een bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) zich vaak eerst uit via de manische fase en bij vrouwen eerst via de depressieve fase. De bipolaire stoornis (manisch depressief zijn) kan zich op alle leeftijden voordien, maar het meest vanaf de leeftijd van 25 jaar.

Syndicatie