Last van een depressie in de zomer?

Last van een depressie in de zomer?

U lijdt aan Seasonal Affective Disorder (SAD), of seizoensgebonden depressies?
 
Een zomperdepressie, het klinkt misschien vreemd in de oren. Toch blijkt uit recent onderzoek dat ongeveer 4 tot 6% van de Amerikaanse bevolking aan Seasonal Affective Disorder (SAD) of seizoensgebonden depressies lijkt.
 
De meeste mensen kennen een winterdepressie wel. Die valt nog te begrijpen, want de sombere wintermaanden vormen een ideale voedingsgroep voor depressies. De zonnige zomer lijkt echter helemaal geen periode voor depressies. Toch leert de praktijk dat heel wat mensen in de zomer met psychische problemen af te rekenen krijgen.
 
Zomerdepressie komt in India vaker voor dan winterdepressie
 
In de Verenigde Staten zijn 90% van de SAD’s inderdaad winterdepressies. Zeker in de noordelijke staten, waar de zomer lang en hard kan zijn, komen ze vaak voor. Het is opvallend dat toch 10% van de Seasonal Affective Disorder (SAD) als zomerdepressies kan gedefinieerd worden.
 
Opvallend is dat vlakbij de evenaar zomerdepressies meer voorkomen dan winterdepressies. Dat is met name het geval in India, maar ook in andere landen. Het fenomeen is in India echter uitgebreider bestudeerd.
 
Redenen voor een zomerdepressie
 
De redenen voor een zomerdepressie kunnen uiteraard zeer uiteenlopend zijn. Vaak heeft het te maken met een verstoring van het normale patroon. In eender welke sector zijn juli en augustus eerder rustige maanden, die duidelijk afwijken van de rest van het jaar.
 
De kinderen zijn bovendien thuis van school, wat voor extra stress kan zorgen. Voor sommige mensen wordt het allemaal te veel, zij raken uit hun gewone doen. Het gevolg is een zomerdepressie.
 
Als het economisch slecht gaat, is de stap naar een depressie nog sneller gezet. Bovenop de gewone beslommeringen van alle dag komt nog eens de bezorgdheid over job, inkomen, levensstijl… In moeilijke economische tijden is het zaad voor een zomerdepressie snel gezaaid!

 

Syndicatie