Een dieet arm aan zout is goed voor het hart

Een dieet arm aan zout is goed voor het hart

Wie geniet van zijn eten, zal zich geestelijk en fysiek beter voelen

Hartpatiënten weten hoe belangrijk het is om een goed afgelijnd dieet te volgen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Daarom dient er niet te worden gewacht tot het opduiken van hartproblemen. Anticipeer op mogelijk toekomstige problemen en volg nu al een dieet dat ‘hartvriendelijk' is. Maar wat houdt zo'n ‘hartvriendelijk' dieet eigenlijk in?

Steven Gurgevich, directeur van de Mind-Body Clinic at the University of Arizona College of Medicine in Tucson en mede-auteur van The Self-Hypnosis Dieet, is van mening dat daaromtrent veel misverstanden de ronde doen. Heel wat mensen denken dat ze nauwelijks nog iets mogen eten wat lekker is. Dat is dus zeker niet het geval. Een ‘hartvriendelijk' dieet kan veel lekkerder zijn dan algemeen wordt aangenomen.

Zo is cholesterol in de wereld van hart- en vaatziekten tot doodsvijand nummer één uitgeroepen. Dat betekent echter niet dat alles wat cholesterol bevat ten allen prijze moet worden vermeden. Iemand met een normale cholesterol mag elke dag een ei eten, om maar één voorbeeld te geven. Om een laag cholesterolgehalte te krijgen, is het belangrijker om het gebruik van verzadigde vetzuren te beperken. Gurgevich adviseert om dagelijks niet meer dan 300 milligram cholesterol afkomstig van zuivel te eten.

Volgens Martha Beck, coach van vermageringesprogramma's en auteur van The Four Day Win: End Your Diet War and Achieve Thinner Peace, mag ook het belang van zout onder onderschat worden. Probeer het zoutgebruik te beperken, kwestie van de bloeddruk onder controle te houden. Beck adviseert echter om niet te overdrijven, het is dus niet zo dat zout volledig gemeden moet worden.

Maar Beck breekt ook een lans voor meer lichaamsbeweging. Die is niet alleen goed voor de hartspier maar verbetert ook de bloedstroom en reduceert de bloedruk. Daarnaast stimuleert lichaamsbeweging ook de HDL-cholesterol (zeg maar de ‘goede' cholesterol). Maar ook water is belangrijk in een goed dieet, zij het niet onmiddellijk voor de cholesterol.

Beck raakt anderzijds een teer punt aan door te stellen dat we bij wijze van spreken van elke hap van onze voeding moeten genieten. Door te eten op een smakelijke manier blijven we al vanzelf een stukje gezond, ook al wordt misschien niet meteen ons cholesterol-gehalte in de gaten gehouden. Wie met smaak eet, eet meestal minder en dat is dan wel weer goed voor de cholesterol en uiteraard ook voor het lichaamsgewicht.

Syndicatie