Eten van donkere chocolade goed voor hart- en vaatziekten bij mensen van middelbare leeftijd

Eten van donkere chocolade goed voor hart- en vaatziekten bij mensen van middelbare leeftijd

Dagelijks 6 gram chocolade kan hartaanvallen en beroerten voorkomen

Eten van donkere chocolade is goed voor het hart op middelbare leeftijd, zo leert ons een Duits onderzoek. Toch mag dit niet het signaal betekenen om op grote schaal van repen chocolade beginnen te eten. Overdaad schaadt namelijk, ook in dit geval. Het is dus zaak om de consumptie van chocolade tot een minimum te beperken. Te veel chocolade kan bijdragen tot overgewicht, waardoor de risico's op hart- en vaatziekten opnieuw toenemen.

Op basis van het onderzoek mag worden gesteld dat het dagelijks 6 gram chocolade hartaanvallen en beroerten kan helpen voorkomen. Uit een studie uitgevoerd door een Duits wetenschappelijk team de risico's op deze aandoeningen met een derde kan verminderen. Brian Buijsse, hoofd van het research team publiceerde de resultaten van zijn studie in het European Heart Journal. Hij voerde studie uit op basis van de data van 20.000 Duitsers van middelbare leeftijd. Die gegevens werden gedurende een decennium bestudeerd naar de link tussen chocolade en hartaandoeningen.

Het effect zou het grootst zijn bij het voorkomen van beroerten. Het eten van zes gram chocolade per dag zou 85 hartaanvallen en beroerten bij elke 10.000 mensen kunnen voorkomen. Buijsse stelt dat vooral donkere chocolade een positief effect heeft en dat meer bepaald vanwege de aanwezigheid van stoffen die flavanolen worden genoemd. Het positief effect van het eten van chocolade zou zelfs groter zijn dan dat van groenten en fruit. Uit het onderzoek bleek dat wie het meest chocolade at het minst groenten en fruit at.

Buijsse adviseert niettemin om het eten van chocolade tot een minimum te beperken en in ruil iets anders uit het dieet te houden, bij voorkeur iets dat eveneens rijk is aan calorieën. Het is in ieder geval beter om te kiezen voor chocolade dan bijvoorbeeld voor chips. Chips hebben namelijk geen andere toegevoegde voedingswaarde behalve calorieën.

Het onderzoek, waaraan werd deelgenomen door gezonde vrijwilligers tussen 35 en 65 zonder duidelijke signalen die wezen op hartaandoeningen, werd georganiseerd door het the European Prospective Investigation into Cancer programma. De deelnemers werden bij de start van het onderzoek aan een grondige medische test onderworpen. Vevolgens werden ze in vier groepen onderverdeeld die vier verschillende hoeveelheden chocolade aten. De hoogste dosis was 7,50 gram, of ongeveer een vierde van een reep.

Het is algemeen bekend dat het eten van chocolade de bloeddruk verlaagt, maar dat is maar een deel van de gezonde werking van dit voedingsproduct. Het zijn vooral de flavanolen die extra bescherming bieden tegen giftige stoffen. Die flavanolen maken de bloedvaten meer elastisch en minder stijf. Flavanolen worden uitsluitend in donkere chocolade aangetroffen, bij witte chocolade is er dus geen sprake van een positief effect.

Syndicatie