Operatie bij obesitas doet hartrisico’s meer dalen dan geneesmiddelen

Operatie bij obesitas doet hartrisico’s meer dalen dan geneesmiddelen

Chirurgische ingreep kan zwaarlijvige mensen hartproblemen besparen

In onze maatschappij dreigt overgewicht een steeds groter probleem te worden. Niet alleen eten veel mensen ongezond, maar bovendien speelt ook het gebrek aan beweging ons parten. Zelfs voor kleine afstanden wordt tegenwoordig de wagen genomen, met als gevolg dat de kilo’s blijven aantikken. In een latere fase van ons leven dreigen dan de problemen op, in de vorm van hart- en vaatziekten, diabetes enzovoort.

Deze evolutie wordt bij de jeugd nog versterkt door het succes van Playstation, games, smartphones enzovoort. Veel jongens en meisjes zijn de ganse dag door bezig met deze gadgets, wat ten koste gaat van andere bezigheden. Een boek lezen is er niet meer bij, tijd om te sporten is schaarser worden. Het algemene gezondheidsplaatje van onze jeugd gaat zodoende zienderogen achteruit.

Zodra de kilo’s aantikken, wordt er in paniek naar de grote middelen gegrepen. In eerste instantie kan een dieet helpen, maar de ervaring leert dat de verloren kilo’s snel weer teruggewonnen worden. Uiteindelijk kan zo’n dieet een nuloperatie worden. Van arre moede overwegen veel mensen een chirurgische ingreep aan maag en/of darmen, bijvoorbeeld een ring of een verkleining van de maag.

Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat dit nog niet zo’n domme beslissing kan zijn. Operaties bij obesitas doen  de hartrisico’s meer dalen dan geneesmiddelen, zo blijkt. Een team van onderzoekers onder leiding van Amanda Vest in de Cleveland Clinic in Ohio, combineerde de resultaten van 73 studies die in het verleden werden uitgevoerd.

Chirurgische ingreep kan zwaarlijvige mensen hartproblemen besparen, zo kan de conclusie van het onderzoek worden samengevat. Maar niet alleen de risico’s op een hartaanval, trombose, hartfalen, hoge bloeddruk enzovoort bleken te zijn afgenomen, ook die op diabetes werden een stuk kleiner. Zwaarlijvige mensen mogen dus in ieder geval zo’n ingreep overwegen.