Lopen van marathons kan risico's op hart- en vaatziekten doen toenemen

Lopen van marathons kan risico's op hart- en vaatziekten doen toenemen

Wie deelneemt aan een marathon ziet kansen op hoge bloeddruk en stijfheid in de aorta toenemen

Duurlooptraining is minder goed voor de gezondheid dan algemeen wordt aangenomen, zo luidt de conclusie van een onderzoek dat in Griekenland werd gevoerd. Het lopen van marathons kan namelijk de risico's op hart- en vaatziekten doen toenemen. Wie deelneemt aan een marathon ziet de kansen op hoge bloeddruk en stijfheid in de aorta toenemen.

De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op de American College of Cardiology meeting in Atlanta, maar het onderzoek werd buiten de Verenigde Staten gevoerd. Despina Kardara, een onderzoeker van de Athens Medical School and Hippokration Hospital in Athene, was de hoofdauteur van de studie. De conclusie luidde dat een te zware inspanning het menselijk lichaam meer schade dan goed kan toebrengen.

Hij vergeleek in dat verband ons lichaam met een wagen. Wanneer die te weinig wordt gebruikt, dreigt hij vast te roesten. Anderzijds dreigt oververhitting wanneer de wagen te veel en/of te snel wordt gebruikt. In het geval van joggen dreigt het hart problemen te krijgen wanneer er te zware inspanningen worden geleverd. Volgens Kardara is het lopen van een marathon een typisch voorbeeld van een overdreven inspanning.

Een matige inspanning heeft een positieve invloed op ons gesteld, er is zelfs sprake van een bescherming tegen hart- en vaatziekten. Mannen en vrouwen die niet aan lichaamsbeweging doen, lopen een groter risico op hart- en vaatziekten. Het is met andere woorden zaak om gedoseerd met de krachten om te springen en om zeker geen overdreven inspanningen te doen.

Kardara voerde zijn onderzoek uit bij mensen die gemiddeld 10 tot 19 uur per week trainden en dat gedurende periodes die varieerden van 2 tot 20 jaar. Regelmatig liepen de deelnemers aan het onderzoek een marathon, waar een afstand van 42 kilometer mee is gemoeid. Deze inspanning bleek - niet geheel onverwacht overigens - erg veel te vergen van het menselijk gestel.

De boodschap zal duidelijk zijn: het lopen van marathons is sportief gezien misschien een hoogstandje, maar van een positieve invloed op de gezondheid is in de meeste gevallen alleszins geen sprake. Wie toch wil gaan joggen, doet dit daarom beter kalmpjesaan. Een beperkt aantal kilometers zal een positiever effect op het lichaam hebben dan het lopen van een volwaardige marathon, hoe indrukwekkend dergelijke prestatie ook mag worden genoemd.

Syndicatie