Enkele alcoholische drankjes per dag kunnen hartaanval voorkomen bij hartpatiënten

Enkele alcoholische drankjes per dag kunnen hartaanval voorkomen bij hartpatiënten

Ook beroertes kunnen worden voorkomen bij mensen die een bypass kregen

Enkele alcoholische drankjes kunnen hartaanval voorkomen bij hartpatiënten, zo blijkt uit recent Italiaans onderzoek. Ook beroertes kunnen worden voorkomen bij mensen die een bypass kregen. Uiteraard mag van overdrijving geen sprake zijn, het positief effect wordt alleen bekomen wanneer de alcoholconsumptie beperkt blijft tot twee of drie drankjes. Het positief effect van beperkt alcoholgebruik geldt op de eerste plaats voor mannen.

De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op de jaarlijkse vergadering van de American Heart Association. In vergelijking met niet-drinkers leidde een beperkt alcoholgebruik tot 25% minder nieuwe problemen bij hartleiders. Al de 1.221 deelnemers hadden voordien een bypass-operatie ondergaan. Umberto Benedetto, hartspecialist bij de Romeinse universiteit La Sapienza, vermoedt dat er ook een positief effect is wat betreft het voorkomen van hartaanvallen, beroerten enzovoort maar dat positief effect zal er volgens de professor ook zijn.

De consumptie van alcohol verhoogt het gehalte aan HDL cholesterol, terwijl de risico's op ontstekingen en hoge bloeddruk afnemen. Bovendien wordt ook de werking van de bloedvezels gestimuleerd, waardoor hartaanvallen en andere problemen worden voorkomen bij patiënten die een bypass-organisatie ondergingen. Het alcoholgebruik is overigens alleen aanbevolen wanneer het hart van de patiënt(e) normaal functioneert. Toch is er volgens Benedetto meer onderzoek noodzakelijk om de bevindingen van het onderzoek te bevestigen. Hij vestigde er nogmaals de aandacht op dat er geen sprake is van een vrijbrief om het ongestoord op een drinken te zetten.