Hoe volg ik een dieet dat goed is voor mijn hart?

Hoe volg ik een dieet dat goed is voor mijn hart?

Een hartvriendelijke voeding kan ook het gehalte aan slechte cholesterol helpen verlagen

Een hartvriendelijk dieet begint met goed in de gaten te houden wat u eet en vooral wat u niet eet. Door de voeding goed te bewaken kan u de kansen reduceren voor hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld door het dichtslibben van de aderen te beletten. Is dat proces al begonnen, dan kan u het via een aangepast dieet alleszins vertragen.

Een hartvriendelijke voeding kan ook het gehalte aan slechte cholesterol helpen verlagen. Het gehalte aan die LDL-cholesterol moet zo laag mogelijk worden gehouden. Maar door aan het hart te denken, kan ook de bloeddruk worden verlaagd, het suikergehalte in het bloed naar omlaag worden gebracht en het gewicht worden verlaagd.

Maar eigenlijk vertelt een goed dieet op de eerste plaats wat u wel mag eten, terwijl de meeste dieëten u allerlei verboden opleggen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat hartondersteunende voeding minstens even belangrijk is als het reduceren van voedingsproducten die slecht zijn voor het hart. Hier zijn een aantal tips die gepaard gaan met een hartvriendelijk dieet:

Eet meer vis, onder andere vanwege de Omega 3-vetzuren. De American Heart Association adviseert om minstens tweemaal per week een Omega 3-vetzurenrijk dieet te eten

Eet meer groenten, fruit , volle granen en bonen. Deze voedingsproducten helpen het hart beschermen.

Wees voorzichtig met vetten, beperk het aantal grammen vet dat u dagelijks opneemt.

Vooral de hoeveelheid gesatureerde vetten en transvetten moeten tot een minimum beperkt worden. Deze vetten vindt u onder andere in boter, bepaalde soorten magarine, salaadjes, diepgevroren voeding, snacks, snoepgoed en desserts.

Kies voor de gezondere vormen van vetten, zoals bijvoorbeeld vet uit olijfolie en noten.

Kies voor de juiste hoeveelheid aan proteïnen, waarbij ook voor een goede variatie dient te worden gekozen. Onder andere vlees en zuivelproducten zijn verantwoordelijk voor een toename van de risico's op hart- en vaatziekten.

Beperk in ieder geval de consumptie van cholesterol. Bijkomend voordeel is dat op die manier ook de consumptie van gesatureerde vetten zal worden beperkt. Energie kan worden gehaald uit carbohydraten (pasta uit volle granen, zoete aardappelen, brood uit volle granen), maar limiteer de consumptie van eenvoudige carbohydraten (soft drinks, suiker, snoepgoed). Volgens de American Heart Association kan een ei per dag echter geen kwaad wanneer het cholesterolgehalte okay is.

Syndicatie