Te veel zitten en niet gebrek aan beweging kan hartproblemen en andere aandoeningen veroorzaken

Te veel zitten en niet gebrek aan beweging kan hartproblemen en andere aandoeningen veroorzaken

Zweedse studie levert duidelijke bewijzen dat een zittend bestaan slecht is voor de gezondheid

Te veel zitten kan hartproblemen en andere aandoeningen veroorzaken. Die stelling is niet nieuw, maar kon tot dusver niet echt hard worden gemaakt. Een Zweedse studie levert echter duidelijke bewijzen dat een zittend bestaan slecht is voor de gezondheid. Hart- en vaatziekten kunnen de gevolgen zijn van te veel zitten, maar ook andere ernstige aandoeningen zijn mogelijk.

Het nieuwe aan de studie is dat niet het gebrek aan beweging de oorzaak is van hart- en vaatziekten, maar wel het zittend bestaan zelf. De studie werd uitgevoerd bij
Karolinska Institute en de Swedish School of Sport and Health. De conclusie van het onderzoek was dat hoe meer tijd iemand zittend doorbrent, hoe groter de risico's op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, kanker enzovoort. Het heeft daarnaast geen enkel belang of de persoon in kwestie al dan niet sportief is ingesteld.

De resultaten van de studie stonden te lezen in de British Journal of Sports Medicine. Wel is het zo dat de risico's op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen groter worden wanneer iemand die een zittend bestaan leidt bovendien ook nog eens geen of weinig lichaamsbeweging heeft. Dokter Elin Ekblom-Bak van het Karolinska Institute, het Astrand Laboratory of Work Physiology en één van de auteurs van de studie, raadt niettemin toch om een zittend bestaan met zo veel mogelijk lichaamsbeweging te combineren.

Volgens Elin Ekblom-Bak kunnen de ergste risico's verbonden aan een zittend bestaan deels weggenomen worden wanneer de persoon in kwestie minstens tweeënhalf uur per week beweegt. Zitten wordt uiteraard vaak geassocieerd met een kantoorbestaan. Wie wegens werkomstandigheden veel moet zitten, kan via kleine dingen toch aan extra beweging nemen. Zo raadt Elin Ekblom-Bak aan om de trap in plaats van de lift te nemen. Daarnaast heeft het geen zin om urenlang achter de computer te blijven zitten. Het is zeker geen slechte zaak om af en toe eens recht te staan om vijf minuutjes rond te lopen.

Elin Ekblom-Bak wijst er op dat in de huidige maatschappij stress nog een andere factor is die er toe bijdraagt dat hart- en vaatziekten en andere aandoeningen als gevolg van een werksituatie in opmars zijn. Het voornaamste nadeel aan een zittend bestaan is dat de spieren niet actief zijn. Zo zou volgens een Australische studie ook zijn gebleken dat passief televisie kijken de risico's op aandoeningen fors doen toenemen.

Syndicatie