Franse manier van wijn drinken gezonder voor het hart dan Iers binge-drinken of coma-zuipen

Franse manier van wijn drinken gezonder voor het hart dan Iers binge-drinken of coma-zuipen

 Ierse mannen van middelbare leeftijd lopen zodoende een dubbel risico op hartproblemen dan Franse leeftijdsgenoten

 De Franse manier van dagelijks beperkte hoeveelheid wijn te drinken is gezonder voor het hart dan het Iers binge-drinken. Hiermee wordt bedoeld dat Ierse mannen één of twee keren per week grote hoeveelheden alcohol achterover slaan. Dat blijkt uit een studie die onlangs is verschenen in het British Medical Journal. Matig drinken blijkt niet zo slecht voor de gezondheid te zijn, zwaar drinken blijkt wel problemen te kunnen veroorzaken. 

 Ierse mannen van middelbare leeftijd lopen zodoende een dubbel zo groot risico op hartproblemen dan hun Franse leeftijdsgenoten. De onderzoekers onderzochten de inname van het aantal eenheden alcohol, dat vanzelfsprekend hoger ligt bij wijn en sterke drank dan bij bier. De studie bevestigde de conclusie van eerdere onderzoeken, waarbij binge-drinken (of coma-zuipen, om het met een Nederlands woord te zeggen) als zeer negatief werd ervaren. Vier alcoholische dranken of meer komt vaker voor in Noord-Europese landen en de Verenigde Staten dan in Zuid-Europa, zo blijkt. 

 Annie Britton, epidemiologe aan de University College of London, is van mening dat door heel zwaar te drinken de hartbeschermende effecten van alcohol verloren gaan. De studie werd gedaan door een team onder leiding van Jean Ferrières van de Universiteit van Toulouse. Die onderzocht het drinkgedrag bij 10.000 Franse mannen over een periode van 10 jaar in steden als Lille, Strasbourg en Toulouse en vergeleek dat met gelijkaardige informatie die in Belfast, Noord-Ierland, werd verzameld. Bleek dat de Franse – matige – manier van drinken veel minder schadelijk is dan de Ierse. In bepaalde gevallen was er zelfs sprake van een positief effect wat betreft de Franse drinkgewoonten.

Syndicatie