Kan een depressie worden behandeld met alternatieve geneeswijzen?

Kan een depressie worden behandeld met alternatieve geneeswijzen?

Positief effect van kruiden, multivitamines en voedingssupplementen is nog niet bewezen

Het probleem bij depressies is dat sommige mensen negatief reageren op de hun voorgeschreven medicijnen. Er treden allerlei nevenverschijnselen op, in zoverre dat er in sommige gevallen zelfs moet worden gestopt met de behandeling. Er wordt dan ook uitgekeken naar alternatieve behandelingswijzen, bijvoorbeeld via kruiden, multivitamines en voedingssupplementen.

De vraag klinkt dan ook logisch: kan een depressie worden behandeld met alternatieve geneeswijzen? Henry Emmons, psychiater bij het Center for Spirituality and Healing aan de University of Minnesota. Emmons, en auteur van het bekende boek The Chemistry of Joy: A Three-Step Program for Overcoming Depression through Western Science and Eastern Wisdom, heeft er zo zijn twijfels over.

Het positief effect van kruiden, multivitamines en voedingssupplementen op depressies en andere stemmingswijzigingen is nog niet bewezen, aldus Emmons. Hij geeft de voorkeur aan een uitgebalanceerde voeding en aan voldoende lichaamsbeweging om de effecten van een depressie te bestrijden. Je hoort hem niet zeggen dat andere producten geen positieve werking kunnen hebben, maar ergens heeft hij toch zo wel zijn twijfels.

Syndicatie