Depressie en alcoholverslaving zijn genetisch met elkaar verwant

Depressie en alcoholverslaving zijn genetisch met elkaar verwant

Wie aan depressie lijdt, loopt ook meer risico op een alcoholverslaving

Zwaar drinken kan een indicatie geven dat iemand met een depressie kampt. Dat geldt op de eerste plaats voor mensen die jarenlang eerder matige drinkers waren. Wanneer ze plots toch fors gaan drinken, kan dit er op wijzen dat er iets grondigs fout zit. Dat ‘iets’ kan dus inderdaad een depressie zijn. De combinatie tussen zich depressief voelen en zwaar drinken komt vaker voor dan algemeen wordt aangenomen.

Depressie en alcoholverslaving zijn genetisch met elkaar verwant, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De vraag is echter wat er eerst was: de kip of het ei? Anders gezegd: was de depressie er eerst of is de depressie het gevolg van overdadig drinken. Het antwoord op deze vraag is niet zo makkelijk te geven. Maar uiteindelijk doet het antwoord er ook niet zo veel toe. Belangrijker is dat iemand beseft waar hij of zij staat.

Wie aan een depressie lijdt, loopt ook meer risico op een alcoholverslaving. Het Amerikaanse National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism kwam tot de conclusie dat een derde van de mensen die aan een depressie lijden, ook aan alcohol verslaafd zijn. In veel gevallen was er eerst de depressie, waarna de persoon in kwestie stevig begon te drinken. Deze vaststelling mag echter niet veralgemeend worden, het omgekeerde kan ook gebeuren.

Syndicatie