Koolhydraten in combinatie met proteïnerijk voedsel kunnen ons aan een betere slaap helpen

Koolhydraten in combinatie met proteïnerijk voedsel kunnen ons aan een betere slaap helpen

Tryptofan moet de hersenen kunnen bereiken

Koolhydraten in combinatie met proteïnerijk voedsel kunnen ons aan een betere slaap helpen, maar hierbij is de nodige voorzichtigheid geboden. Volgens een studie uitgevoerd aan het Massachusetts Institute of Technology blijkt dat proteïnerijk voedsel de slaap kan verstoren. Tryptofan moet de hersenen kunnen bereiken en proteïnerijk voedsel kan dat in sommige gevallen verhinderen.

Daarom is een combinatie van de twee noodzakelijk. In reactie op de koolhydraten zal ons lichaam proteïne aanmaken die het makkelijker maakt voor de tryptofan om onze hersenen te bereiken. Een goede snack voor het slapen gaan zouden granen met bananen en amandelen kunnen zijn, ofwel volle granen met organische melk. Zorg er met andere woorden steeds voor dat koolhydraten gecombineerd worden met proteïnerijk voedsel.

Uiteindelijk weten we pas wat slaapproblemen zijn wanneer we er daadwerkelijk mee worden geconfronteerd. Naar verluidt zou bijna de helft van de bevolking van de Verenigde Staten slaapproblemen, percentage dat zonder al te veel nadenken ook naar Europa geëxtrapoleerd kan worden. Onder andere stress is één van de oorzaken waarom steeds meer mensen geen goede nachtrust meer krijgen.

Rond de slaapproblematiek is al heel wat wetenschappelijk werk gebeurd, maar helemaal tot de kern van de zaak doorgedrongen zijn we nog niet. De slaap houdt nog heel wat geheimen voor ons verborgen, waaronder ook de link tussen onze dagelijkse voeding en de slaap. In deze mini-serie besteedden we aandacht aan voedingsingrediënten die soms een verrassend positief effect op onze slaap kunnen hebben.