Combinatie van sport en meditatie kan slapeloosheid helpen bestrijden

Combinatie van sport en meditatie kan slapeloosheid helpen bestrijden

Meer lichaamsbeweging kan al een belangrijk deel van de oplossing vormen

Opletten met alternatieve oplossing voor het bestrijden van slapeloosheid, zo luidt de waarschuwing vanuit de medische wereld. Vooral op internet worden tegenwoordig tal van ‘wondermiddelen' aangeboden die slapeloosheid zouden helpen bestrijden. In de meeste gevallen blijkt de werking van die wondermiddelen zwaar te wensen over te laten. In sommige zeldzame gevallen kan er zelfs van een negatief effect gesproken worden. We zouden daarom niet zomaar vreemde producten innemen. Het is niet omdat iets exotisch is, dat het ook daadwerkelijk een oplossing voor slapeloosheid biedt.

Medicatie blijft voor de meeste mensen de oplossing voor hun slaapproblemen, hoewel geneesmiddelen niet altijd aanbevelenswaardig zijn. Er zijn echter andere alternatieven voorhanden, waaronder plantenextracten (waarvan het effect op slapeloosheid nog niet met zekerheid is aangetoond), relaxatietechnieken enzovoort. Het zal duidelijk zijn dat bijvoorbeeld het beoefenen van yoga geen negatieve neveneffecten met zich mee zal brengen. Ook meditatie enzovoort zijn aanbevelenswaardig in de strijd tegen slapeloosheid.

Meer lichaamsbeweging kan ook al een belangrijk deel van de oplossing vormen. In de praktijk bewegen veel mensen simpelweg te weinig, wat maakt dat ze 's avonds niet moe genoeg zijn. Veel problemen in verband met slapeloosheid zijn dus terug te brengen tot een gebrek aan beweging. Zeker voor oudere mensen valt het af te raden om halsoverkop te gaan sporten. Stel in onderling overleg met de dokter een trainingsprogramma op, zodat u rustig van start kan gaan. Naarmate u meer getraind bent, kunnen de oefeningen uitgebreid worden.

Bovendien hoeft lichaamsbeweging niet automatisch synoniem te zijn voor zware trainingsprogramma's. Ook ‘zachtere' sporten als Tai Chi en Tibetaanse yoga kunnen al een heilzaam effect hebben op problemen verbonden aan slapeloosheid. Deze technieken combineren meditatie met sport en zullen in ieder geval de kwaliteit van de slaap helpen verbeteren. Ook in geval van slapeloosheid als gevolg van ernstige aandoeningen zoals kanker kan verbetering van de slaapkwaliteit optreden. Vergeet echter niet dat relaxatietechnieken vlak voor de slaap af te raden vallen. Doe uw oefeningen minstens drie tot vier uur voor het slapen gaan. Oefeningen gedaan vlak voor het slapen gaan, kunnen de problemen in verband met slapeloosheid zelfs nog doen toenemen.

Syndicatie