Vis kan slaapproblemen helpen oplossen

Vis kan slaapproblemen helpen oplossen

Wilt u goed slapen? Eet dan meer vis

Wist dat u de kwaliteit van uw slaap kan verbeteren door het eten van meer vis? Veel mensen zullen bij het lezen van deze woorden de wenkbrauwen fronsen. Vis is weliswaar een onmisbaar deel van ons dagelijks dieet geworden, maar tot dusver was niet bekend dat er een verband kon bestaan met een goede nachtrust. Toch blijkt dit inderdaad het geval te zijn. Meer zelfs: er kan ook een logische uitleg voor worden gegeven.

Vis is rijk aan tryptofan, een natuurlijke sedatief die de slaap helpt bevorderen. Wilt u goed slapen? Eet dan meer vis, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies. Onder andere tonijn, kabeljauw en heilbot zijn rijk aan deze slaapbevorderende stof. Daarnaast staan ook garnalen bekend voor hun hoog gehalte aan tryptofan. Iemand die echter een beetje miliebewust is, zal toch voorzichtig omspringen met de consumptie van vis, want tonijn en heel wat andere vissoorten zijn bedreigd in hun voortbestaan.

Uiteindelijk weten we pas wat slaapproblemen zijn wanneer we er daadwerkelijk mee worden geconfronteerd. Naar verluidt zou bijna de helft van de bevolking van de Verenigde Staten slaapproblemen, percentage dat zonder al te veel nadenken ook naar Europa geëxtrapoleerd kan worden. Onder andere stress is één van de oorzaken waarom steeds meer mensen geen goede nachtrust meer krijgen.

Rond de slaapproblematiek is al heel wat wetenschappelijk werk gebeurd, maar helemaal tot de kern van de zaak doorgedrongen zijn we nog niet. De slaap houdt nog heel wat geheimen voor ons verborgen, waaronder ook de link tussen onze dagelijkse voeding en de slaap. In deze mini-serie besteedden we aandacht aan voedingsingrediënten die soms een verrassend positief effect op onze slaap kunnen hebben.

Syndicatie