Kwaliteit van de slaap bij vrouwen beter dan die bij mannen

Kwaliteit van de slaap bij vrouwen beter dan die bij mannen

Mannen slapen meestal minder goed als vrouwen

De slaap is een belangrijk onderdeel van onze gezondheid, zonder een goede nachtrust kunnen we al snel met problemen geconfronteerd worden. Over slapen is op wetenschappelijk vlak het laatste woord nog niet gevallen, ondanks veel onderzoek dat in de afgelopen jaren werd verricht. Zo is de rol van de diepe slaap allesbehalve duidelijk. Wel staat vast dat die diepe slaap belangrijker is dan algemeen wordt aangenomen.

De diepe slaap speelt naar verluidt een belangrijke rol in het leerproces, meer bepaald wat het geheugen betreft. Daarnaast is de diepe slaap ook belangrijk voor het algemene gezondheidsplaatje. Er zou impact zijn op tal van aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten, veranderingen in het metabolisme enzovoort.

Susan Redline, professor aan Brigham and Women’s Hospital en Harvard Medical School in Boston,  is van mening dat iedereen moet beseffen hoe belangrijk de slaap wel is. Samen met ons dieet en de (hopelijk) dagelijkse lichaamsbeweging is de slaap de derde factor die onze gezondheid bepaalt. Een slechte slaap kan de oorzaak van heel wat aandoeningen vormen.

De kwaliteit van de slaap is bij vrouwen beter dan die bij mannen, zo blijkt uit een onderzoek. De resultaten van het onderzoek gelden op de eerste plaats voor ouder mannen. Dat is een ietwat merkwaardige vaststelling, vooral omdat er niet dadelijk een acceptabele reden is om dit verschil te verklaren. Redline deed voor haar onderzoek beroep op 784 mannen van 75 jaar oud of zelfs ouder.

 Mannen slapen dus meestal minder goed als vrouwen, wat betekent dat ze zowel lichter sliepen als minder uren in slaap bleven. Redline stelde bovendien ook vast dat mannen minder slow wave slaap hadden dan vrouwen. Toekomstig onderzoek gaat zich nu toespitsen op die slow wave slaap, waarbij onderzocht gaat worden of die de gezondheidstoestand van iemand kunnen helpen verbeteren.

Syndicatie