Wat is de betekenis van dromen?

Wat is de betekenis van dromen?

Geloof niet alles wat Freud en zijn opvolgers vertellen, dromen zijn vaak gewoon bedrog

Veel mensen worden ’s nachts geplaagd door nachtmerries of door dromen die op zijn zachtst gezegd verontrustend kunnen worden genoemd. Die dromen kunnen dergelijke vormen aannemen dat ze inderdaad de nachtrust komen verstoren. Cijfers over nachtmerries zijn niet beschikbaar. Sommige mensen herinneren zich hun dromen levendig, anderen hebben er totaal geen besef van wat ze ’s nachts hebben gedroomd.

Wat is de betekenis van dromen?, is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Een eerlijk antwoord op deze vraag zou zijn: ‘vraag het ons niet, want we weten het ook niet’. Psychoanalytici zoals Freud hebben weliswaar geprobeerd om onze droomwereld naar de wereld van overdag over te zetten, echter zonder veel overtuigingskracht. Het verklaren van dromen is waarschijnlijk een nutteloze opdracht, simpelweg omdat dromen niet te verklaren zijn.

Geloof dus niet alles wat Freud en zijn opvolgers vertellen, dromen zijn vaak gewoon bedrog. In feite zal iemand in zijn dagelijks leven tal van opdrukken opdoen die in een snelle volgorde tijdens de dromen kunnen opduiken. Inderdaad is het zo dat in onze dromen vaak mensen of dingen opduiken die al lang uit ons leven zijn verdwenen. Een duidelijke reden daarvoor kunnen we u helaas niet geven.

Syndicatie