Wat kan ik doen om slapeloosheid te voorkomen?

Wat kan ik doen om slapeloosheid te voorkomen?

Kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben wat betreft slaapproblemen

Slapeloosheid is een probleem waar heel wat mensen mee geconfronteerd worden. Aantallen vermelden, is moeilijk maar alleen in West-Europa zou al het gaan om enkele tienduizenden mensen. Niet kunnen slapen, het blijft een levensgroot probleem. Toch kan er aan dit probleem een mouw gepast worden.

Kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben wat betreft slaapproblemen. Het voorbeeld van sport zal veel verduidelijken. Sporten is uiteraard gezond, maar bevordert vreemd genoeg geen goede nachtrust. Daarmee bedoelen we dat het beoefenen van een sport kort voor het slapen gaan tot slapeloosheid kan aanleiding geven. De reden ligt in de hormonale werking van het lichaam. Door te sporten, wordt adrenaline aangemaakt en die houdt ons uit de slaap.

Er zijn nog zo'n paar kleine details die het inslapen kunnen vergemakkelijken. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de temperatuur in de kamer draaglijk is. Concreet wil dit zeggen: niet te warm en niet te koud. De ideale temperatuur in een slaapkamer ligt tussen 15 en 20 graden. Iedereen weet dat te zwaar eten voor het slapen gaan evenmin de slaap bevordert. De reden ligt voor de hand: onze ingewanden moeten het voedsel verteren en dat houdt ons (soms) uit onze slaap. Wie met dergelijke kleine dingen rekening houdt, zal meestal minder last ondervinden van slapeloosheid.

Syndicatie