Een middagdutje is een grote vijand van een goede nachtrust

Een middagdutje is een grote vijand van een goede nachtrust

Wie overdag slaapt, zal ’s nachts moeilijk de slaap vatten

Naarmate we ouder worden, verandert ons slaappatroon. Oudere mensen raken vaak moeilijker in slaap en zullen ook onregelmatiger slapen. Dat betekent onder andere dat ze ’s nachts vaker wakker zullen worden, vaak zonder dat ze dit zelf beseffen. Een algemene regel is het niet, maar in sommige gevallen zullen mannen en vrouwen van een zekere leeftijd minder behoefte aan slaap hebben.

Nogal wat ouderen vangen hun slaapproblemen op door een slaapmutsje te nemen voor ze in bed kruipen. Dat is echter niet de juiste aanpak. Alcohol zal inderdaad sneller doen inslapen, maar de kwaliteit van de slaap wordt door het gebruik van alcoholische dranken in negatieve zin beïnvloed. Zelfs na een lange nacht slapen zal iemand ziet niet helemaal uitgerust voelen. Alcohol kan dus bezwaarlijk een goede oplossing worden genoemd.

Hetzelfde geldt trouwens ook voor slaappillen. Die mag u in het ergste geval slechts enkele keren per week gebruiken, want verslaving loert vrij snel om de hoek. Uiteindelijk kan het zelfs zo erg worden dat u zonder pillen alleen al om psychologische redenen de slaap niet vatten.

Sommige mensen proberen het gebrek aan goede nachtrust te compenseren door overdag te slapen, maar ook dat is de juiste oplossing niet. Een middagdutje is namelijk een grote vijand van de goede nachtrust. Op zich is er niets fout mee met overdag wat te slapen, het mag alleen niet te lang duren.

Wie overdag slaapt, zal ’s nachts moeilijk de slaap vatten. De grens ligt ergens in de buurt van 30 minuten, een dutje van dergelijke duur zal in de meeste gevallen een goede nachtrust niet in de weg staan. Uiteraard zijn er heel wat individuele verschillen, die regel van 30 minuten geldt niet voor iedereen. Uiteindelijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken wat hij of zij zich wat overdag slapen kan veroorloven.

Syndicatie