Panikeren bij plotseling nachtelijk ontwaken kan nachtrust nog meer verstoren

Panikeren bij plotseling nachtelijk ontwaken kan nachtrust nog meer verstoren

Een paniekreactie doet onze hersenen nog meer ontwaken

Sommige mensen slapen als een roos, anderen hebben daarentegen alle moeite van de wereld om een goede nachtrust te vinden. Een veel voorkomend geval is dat van parasomnia, het ontwaken op onregelmatige tijdstippen tijdens de nacht. Sommige mensen reageren daar erg nerveus op, uit vrees dat ze niet meer zullen kunnen slapen mag zelfs van een lichte vorm van paniek worden gesproken.

Sat Bir Khalsa, gerenommeerd slaapspecialist aan het Brigham and Women's Hospital van de Harvard Medical School, waarschuwt dat panikeren bij een plotseling nachtelijk ontwaken de nachtrust nog meer kan komen verstoren. Een paniekreactie doet onze hersenen namelijk nog meer ontwaken, met alle gevolgen van dien. Het komt er dus op aan om meer neutrale gedachten te ontwikkelen in de aard van: ik kan deze onderbreking in de slaap best aan en zal me toch goed uitgerust voelen. Probeer niet te snel aan slaapproblemen te denken.

Maar wat moeten we eigenlijk onder slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.

Syndicatie