Blijf niet piekeren in bed, doe iets om toch de slaap te vatten

Blijf niet piekeren in bed, doe iets om toch de slaap te vatten

Vervelende gedachten moeten hoe dan ook gestopt worden

Veel mensen hebben vanwege piekeren in bed met slapeloosheid af te rekenen. Ze nemen bij wijze van spreken de dagdagelijkse problemen met zich mee naar bed, waar die nog maar eens tot in de treure herkauwd worden. Onze hersenen proberen oplossingen aan te reiken, waardoor tijd verloren gaat die normaal aan slapen zou moeten worden besteed. Op die manier raken we natuurlijk geen stap verder.

Stel dat u op uw werk met een moeilijk probleem wordt geconfronteerd of dat u woorden hebt gehad met uw beste vriend of vriendin. Die problemen zullen in bed nog eens in alle hevigheid opduiken, met als gevolg dat de slaap niet kan worden gevat. Sommige mensen krijgen hun beste invallen in bed, maar natuurlijk is het op de eerste plaats de bedoeling dat de slaapkamer wordt gebruikt om te slapen.

Colleen E. Carney, dokter en assistent professor psychiatrie aan het Insomnia and Sleep Research Program aan het befaamd Duke University Medical Center, is zich bewust van de ernst van het probleem. Ze beseft dat mensen over het algemeen weinig controle hebben over hun gedachten. Die gaan in bed het gedrag bepalen en er zo rechtstreeks de oorzaak van worden dat iemand de slaap niet kan vatten.

Blijf niet piekeren in bed, doe iets om toch de slaap te vatten, zo luidt het advies van dokter Carney. Wie toch in zijn bed blijft rondwoelen, zal mogelijk in een lichte slaap vallen waar hij of zij voortdurend uit wordt gewekt. Die slaap kan zo licht zijn dat de betrokkene zelfs niet beseft toch in slaap te zijn gesukkeld. Het hoeft echter geen betoog dat dergelijke vorm van slaap moeilijk gezond kan worden genoemd.

Vervelende gedachten moeten volgens Carney hoe dan ook gestopt worden. Wie ligt te piekeren, staat beter even op om iets anders te doen alvorens opnieuw in bed te kruipen. Vaak zullen de storende gedachten nadien zijn verdwenen, waardoor de kwaliteit van de slaap meteen een stuk beter wordt.

Syndicatie