Slaapproblemen: kan snurken gevaarlijk zijn?

Slaapproblemen: kan snurken gevaarlijk zijn?

Luid snurken kan een alarmsignaal betekenen

Heel wat mensen snurken in hun slaap, in meer of in mindere mate. Snurken hoeft niet altijd schadelijk te zijn, maar kan in bepaalde gevallen wel een alarmbelletje doen rinkelen. Luid snurken kan namelijk een alarmsignaal betekenen. Volgens de medische wetenschap moet er in ieder geval een onderscheid worden gemaakt tussen gewoon snurken en slaapapneu.

Volgens het National Center on Sleep Disorders Research moet het gedrag van een snurker daarom steeds opgevolgd worden. Iemand met slaapapneu zal in zijn slaap telkens gedurende een 10-tal seconden stoppen met ademen. Dat gebeurt elk uur de hele nacht lang. Als de ademhaling stokt, daalt het zuurstofgehalte in het bloed. De slaper of slaapster zal eventjes wakker worden, opnieuw beginnen te ademen en vervolgens weer in slaap vallen.

Snurken op zich is dus onschadelijk, maar dat wordt anders wanneer er slaapapneu in het spel is. Slaapapneu kan uiteindelijk leiden tot hogere bloeddruk, met alle gevolgen van dien. Hart- en vaatziekten zijn in een volgende fase het probleem van iemand die aan slaapapneu lijdt. Voorkomen is daarom ook in dit geval steeds beter dan genezen.

Syndicatie