Wat is het verschil tussen een nachtmerrie en nachtvrees?

Wat is het verschil tussen een nachtmerrie en nachtvrees?

Onze slaap blijkt een veel complexer gegeven te zijn dan algemeen wordt aangenomen

De meeste mensen weten uit ervaring wat een nachtmerrie is, want ze worden af en toe badend in het zweet wakker. Echt vervelend wordt het echter pas wanneer deze boze dromen de slaap beginnen te verstoren. Daarom is het belangrijk om te proberen te achterhalen wie of wat de nachtmerries veroorzaakt, kwestie van de dokter een aanwijzing over de behandelingswijze te geven.

Boze dromen of nachtmerries kunnen door uiteenlopende factoren veroorzaakt worden. Sommige dromen kunnen teruggebracht worden naar een traumatische ervaring, bijvoorbeeld een ongeval. Een voorbeeld van dit soort nachtmerrie is bijvoorbeeld de droom waarbij de persoon in kwestie van een grote hoogte dreigt te vallen, met mogelijk dodelijke afloop tot gevolg.

Hierbij dient een onderscheid te worden gemaakt tussen een nachtmerrie en nachtvrees. Nachtvrees komt meestal voor in de eerste uren alvorens iemand in slaap valt, het betreft gevoelens en geen echte dromen. De meeste mensen weten niet waarom ze stijf van de angst zijn wakker geworden. Onze slaap blijkt een veel complexer gegeven te zijn dan algemeen wordt aangenomen, want het onderscheid tussen nachtmerries en nachtvrees werd tot voor kort niet gemaakt.

Syndicatie