Slaapproblemen: wanneer is het gebruik van slaapmiddelen verantwoord?

Slaapproblemen: wanneer is het gebruik van slaapmiddelen verantwoord?

Een nachtje wakker liggen kan geen kwaad, maar grijp bij slaapproblemen toch beter tijdig in

Het probleem is bekend: in de 21ste eeuw grijpen mensen naar het oordeel van de medische wetenschap veel te snel naar slaapmiddelen. Bij sommige mannen en vrouwen is de gewoonte zo diep ingeworteld dat ze zonder een slaappil eigenlijk niet meer kunnen slapen. Dat is uiteraard de bedoeling niet van deze medicijnen. Bij slaapproblemen moet steeds dezelfde vraag worden gesteld: wanneer is het gebruik van slaapmiddelen verantwoord?

Een nachtje wakker liggen kan geen kwaad, maar grijp bij slaapproblemen toch beter tijdig in. Dat is het advies dat u meestal van de dokter te horen zult krijgen. Zelfs enkele nachtjes zonder slaap kunnen de gezondheid niet echt schaden. Maar chronische slaapproblemen moeten niettemin kort en krachtig aangepakt worden. Het gebruik van slaapmiddelen of slaappillen is in deze gevallen zeker verantwoord.

Vaak moet er eerst naar de oorzaak van de slaapproblemen worden gezocht. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van slaapapneu, depressie of andere serieuze medische problemen. Daarom is het een verstandig advies om zeker even met de dokter over het gebruik van slaapmiddelen te praten. Die zal u alleszins de raad geven om er voorzichtig mee om te springen, want aan het gebruik van slaapmiddelen zijn duidelijk risico's verbonden.

Syndicatie