Het dragen van een slaapmasker kan slaapproblemen doen afnemen

Het dragen van een slaapmasker kan slaapproblemen doen afnemen

Moeilijke slapers moeten hun slaapkamer met zware gordijnen afgrendelen

Amy Wolfson, een Amerikaanse dokter gespecialiseerd in slaapproblemen en auteur van het boek The Woman's Book of Sleep: A Complete Resource Guide, heeft heel wat onderzoek gedaan betreffende de band tussen slaapproblemen en licht. Blijkt dat sommige mensen gevoeliger zijn dan anderen voor licht dat ’s nachts hun slaapkamer binnendringt. De bron van het licht doet er eigenlijk niet toe, elke vorm van licht kan de slaap komen verstoren. 

In sommige gevallen kan een eenvoudige ingreep volstaan om het kwaad te bezweren. Wanneer de huisgenoten nog wakker zijn en licht vanuit de gang de slaapkamer binnenvalt, kan het volstaan om de deur goed te sluiten. Valt er toch nog licht binnen door kieren onder of boven de deur, dan geeft Wolfson het advies om die kieren te dichten. Werkelijk het kleinste brokje licht kan de slaap van slechte slapers komen verstoren.

Op heel wat slaapkamers is een digitale klok aanwezig, waarvan het licht ook ’s nachts het uur aangeeft. U beseft het waarschijnlijk zelf niet, maar deze digitale klok kan u van uw broodnodige nachtrust beroven. Kies daarom voor een non-digitale klok of draai ze zo dat u het licht (en dus ook het uur) niet meer ziet.

Lawrence Epstein, medical director van de Sleep Health Centers in Boston en medeauteur van The Harvard Medical School Guide to a Good Night’s Sleep, gaat nog een stapje verder. Moeilijke slapers moeten in zijn visie hun slaapkamer met zware gordijnen afgrendelen, kwestie van geen enkel straaltje licht binnen te laten. 

Af en toe moet echter naar nog drastischere middelen gegrepen worden, want sommige mensen zijn werkelijk supergevoelig voor licht in de slaapkamer. Het dragen van een slaapmasker kan in het ergste geval slaapproblemen doen afnemen. Het is misschien even wennen, maar uiteindelijk zal iemand met een masker even goed slapen als zonder masker. Alles went namelijk!

Syndicatie