Is het met het oog op een goede nachtrust verantwoord om een middagdutje te doen?

Is het met het oog op een goede nachtrust verantwoord om een middagdutje te doen?

Wie niet goed slaapt, moet zeer voorzichtig omspringen met zijn middagdutje

Slapen moeten we allemaal doen, maar voor de ene verloopt dat proces makkelijker als voor de andere. Sommige mensen hebben alle moeite van de wereld om een goede nachtrust te hebben, anderen kruipen in bed en zijn meteen vertrokken voor een weldoende rust. De wereld is niet rechtvaardig, maar dat wisten we al.

Een paar goede tips voor het slapen gaan, zijn altijd welkom. Zo valt het af te raden om vlak voor bedtijd nog inspannende geestelijke arbeid te doen. We horen bijvoorbeeld vaak klachten van bridgespelers die als ze in bed kruipen nog altijd hun hand met kaarten voor zich zien. Veel beter is om voor het slapen gaan nog wat lichaamsbeweging te doen.

Wie geestelijke inspannning aan de computer doet, moet extra opletten. Beeldschermen zoals die van computers geven veel licht af en dat het inslapen bemoeilijken. Het is daarom verstandig om na het afzetten van de computer nog een halfuurtje rond te scharrelen om pas daarna te gaan slapen. Maar nog andere factoren spelen een rol.

Is het met het oog op een goede nachtrust verantwoord om een middagdutje te doen? Het antwoord op die vraag is niet rechtlijnig. In principe valt er niets op te merken aan een middagdutje, op voorwaarde dat het beperkt in tijd blijft. Te lang slapen ’s middags kan inderdaad de nachtrust bemoeilijken.

Wie niet goed slaapt, moet echter zeer voorzichtig omspringen met zijn middagdutje. In ieder geval zouden we dat middagdutje niet te laat op de middag doen, omdat het dan sowieso moeilijk wordt om enkele uren later al opnieuw in te slapen. Vlak na het eten kan een dutje van een 10-tal minuten geen kwaad, maar veel langer zouden we toch niet trekken.

Syndicatie