Acht uren slaap per nacht is geen absolute noodzaak en kan zelfs onrealistisch zijn

Acht uren slaap per nacht is geen absolute noodzaak en kan zelfs onrealistisch zijn

We moeten onze definitie over een goede nachtrust herbekijken

Van jongsaf aan is ons voorgehouden dat voor een goede nachtrust acht uur slaap noodzakelijk is. De praktijk leert anderzijds uit dat veel mensen niet aan die acht uur komen, onder andere omdat ze vroegtijdig wakker worden en vervolgens de slaap niet meer kunnen vatten. In hoeverre moeten we ons over dit probleem zorgen maken. Alles is relatief in dit leven en deze uitspraak geldt eveneens voor slaapproblemen.

David Neubauer, associate director van het Johns Hopkins Sleep Disorders Center en schrijver van het boek Understanding Sleeplessness: Perspectives on Insomnia, spreekt in dat verband duidelijke taal. Acht uren slaap per nacht is geen absolute noodzaak en kan zelfs onrealistisch zijn. We moeten onze definitie over een goede nachtrust herbekijken en niet te snel roepen dat er sprake is van slaapproblemen.

Maar wat moeten we eigenlijk onder slaapproblemen verstaan? Deze zijn uiteraard zeer verschillend van karakter. Sommige mensen raken moeilijk in slaap, liggen urenlang te woelen in hun bed om uiteindelijk niet of pas tegen de morgen in slaap te vallen. Anderen slapen dan weer zo vast dat ze zich keer op keer overslapen. Maar tijdelijke slapeloosheid is een probleem dat nog eens een aparte aanpak vergt.

Moeilijk slapen of parasomnia komt veel vaker voor dan u denkt. Het scenario is genoegzaam bekend: u bent doodmoe, valt als een blok in slaap om vervolgens ergens midden in de nacht wakker te worden. Met de beste wil van de wereld kan u de slaap niet vallen. Vaak is stress de oorzaak van deze vorm van slaapproblemen. Slapen onder stress met regelmatig ontwaken kan op verschillende manieren bestreden worden, wie er last van heeft hoeft dus de hoop niet op te geven.

Syndicatie