Slapeloosheid: belang van goede nachtrust kan niet genoeg benadrukt worden

Slapeloosheid: belang van goede nachtrust kan niet genoeg benadrukt worden

Slecht slapen kan gezondheid zware schade toebrengen

Een slechte slaap blijkt schadelijker te zijn dan vroeger werd aangenomen, het belang van een goede nachtrust kan zodoende niet genoeg benadrukt worden. Slecht slapen kan de gezondheid zware schade toebrengen, zo blijkt uit recent onderzoek. Mannen die lijden aan chronische slapeloosheid zouden vier keer meer risico op een vroegtijdige dood lopen dan mannen die wel goed slapen.

Alexandros Vgontzas, professor psychiatrie aan het Penn State College of Medicine in de Verenigde Staten is niet verbaasd over de resultaten van het onderzoek. Hij merkt op dat jongeren die minder dan vijf uur per nacht slapen drie keer meer kans lopen op het ontwikkelen van psychiatrische problemen dan jongeren die wel voldoende nachtrust kregen. De boodschap zal duidelijk zijn: in geval van slapeloosheid moet worden ingegrepen.

Vgontzas meent dat we zonder overdrijving mogen stellen dat slapeloosheid met een significante stijging van de mortaliteit bij mannen kan worden geassocieerd. Daarom is het noodzakelijk dat de slaapgewoonten van iedereen regelmatig geëvalueerd worden. Duiken er problemen op die in de richting van slapeloosheid wijzen, dan is ingrijpen noodzakelijk.

Syndicatie