Slecht slapen: de oorzaken liggen niet altijd voor de hand

Slecht slapen: de oorzaken liggen niet altijd voor de hand

Word u ’s morgens nog meer vermoeid wakker dan ’s avonds voor het inslapen?

Word u ’s morgens nog meer vermoeid wakker dan ’s avonds voor het inslapen? In dat geval is er duidelijk iets dat uw slaap verstoort. Dat kunnen de gekende oorzaken zijn, gaande van het drinken van te veel koffie voor het slapen gaan over problemen met lawaaierige kinderen of met dito geburen. Maar de redenen voor het verlies van slaap liggen niet altijd voor de hand.

Thomas Roth, directeur van het Sleep Disorders Center aan het Henry Ford Hospital in Detroit, is van mening dat er met betrekking tot slecht slapen heel wat misverstanden de ronde doen. Vaak denken mensen de reden te hebben gevonden waarom ze slecht slapen, maar uiteindelijk blijkt heel iets anders er de oorzaak van te zijn. Inderdaad, de oorzaken van slaapproblemen liggen niet altijd voor de hand.

Slecht slapen kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het feit dat iemand verschillende keren per nacht wakker wordt. Dat kunnen kleine slaaponderbrekingen van één à twee minuten zijn die uiteindelijk het slaappatroon toch grondig komen verstoren. Vaak herinneert de slaper of slaapter zich niet dat hij of zij gedurende een korte tijd is wakker geschoten. Er zal een andere reden worden gezocht waarom iemand zich vermoeid voelt, terwijl de echte reden dus verborgen gaat blijven.

Syndicatie