Wat zijn nachtmerries?

Wat zijn nachtmerries?

Nachtmerries kunnen iemand uit een diepe slaap halen

Het beeld zal iedereen vertrouwd in de oren klinken: iemand schrikt wakker, badend in het zweet. Inderdaad, een bloedstollende nachtmerrie. Het duurt even alvorens hij of zij beseft dat er sprake is van een boze droom en dat de afschuwelijke gebeurtenissen uit de droom niet in de realiteit hebben plaatsgevonden. Gelukkig maar, zullen we maar zeggen.

Wat zijn nachtmerries?, is een vraag die vaak aan dokters wordt gesteld. De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. Eigenlijk betreft het levendige, realistische dromen, die zo écht overkomen dat de slaper of slaapster inderdaad de stuipen op het lijf krijgt. Ze komen het vaakst voor tijdens die fase in de slaap die rapid eye movement (REM) wordt genoemd. Het is trouwens in deze fase dat de meeste nachtmerries geregistreerd worden.

Nachtmerries kunnen iemand uit een diepe slaap halen, laat daar geen twijfels over bestaan. De fases van de REM-slaap worden langer naarmate de nacht vordert, zodat nachtmerries vaker tegen de morgen opduiken. Bij sommige mensen kunnen nachtmerries grote stress veroorzaken. In dat geval is het absoluut noodzakelijk dat het advies van een dokter wordt ingewonnen.

 

Syndicatie