Kunnen nachtmerries een negatieve invloed op de gezondheid hebben?

Kunnen nachtmerries een negatieve invloed op de gezondheid hebben?

Wie regelmatig nachtmerries krijgt, doet er toch beter aan om een dokter te raadplegen

Dromen zijn uiteraard bedrog, maar sommige dromen kunnen wel degelijk gevolgen voor het echte leven hebben. We hebben het dan in de eerste plaats over nachtmerries, die in sommige gevallen iemands nachtrust grondig kunnen komen verstoren. Het is natuurlijk geen pretje om als gevolg van een boze droom uren aan een stuk wakker te liggen.

Maar de volgende vraag is waarschijnlijk nog veel belangrijker dan wat slapeloze uren: kunnen nachtmerries een negatieve invloed op de gezondheid hebben? Het antwoord op deze vraag is helaas ‘ja’, meer bepaald wanneer ze leiden tot een gebrek aan nachtrust. Wie te weinig slaapt, gaat onvermijdelijk problemen krijgen met de gezondheid.

Dat is bijvoorbeeld het geval met mensen die zich angstig voelen of die last hebben van een depressie. Deze zullen nog meer onder de indruk zijn van een nachtmerrie dan mensen die zich kiplekker voelen.

Wie regelmatig nachtmerries krijgt, doet er toch beter aan om een dokter te raadplegen. Deze kan een paar nuttige tips geven om de slaap te verbeteren, dan wel iemand doorverwijzen naar een slaapkliniek en/of een slaapdeskundige. Die verwijzing is alleszins op zijn plaats wanneer er sprake zou kunnen zijn van slaapapneu.

Syndicatie